Kuidas suhelda eksiga nii, et jääksid sealjuures terveks

Eksiga suhtlemine on lahutuse järel üks suurimaid katsumusi. Kui oled olnud see, kes jäeti maha, siis loodad tegelikult mõnda aega, et see on mingi nõme uni ja hommikul ärgates on kõik korras. Ei ole nõme uni, või noh, tegelikult on küll, ainult et ärgates on asjad täpselt nii, nagu õhtul magama minnes. Sina oled vaid puhanum ja saad alustada päeva väheke selgema peaga ning mis peaasi - iga hommikuga oled astunud sammu edasi, jättes selle nõmeduse vaikselt, aga kindlalt minevikku.

Kui oled see, kes läks minema, siis pole sul suurt kiusatust suhelda, küll aga tahad teada, kuidas eksil läheb ja see teadmatus on teinekord küll kiusatus.

Kõige suurem viga, mida lahutuse järel tehakse, on tihe suhtlus eksiga. Üldjuhul - isegi kui sul on mõistlik eks - tekib pärast lahutust viha, olgu see sinu poolt või eksi poolt, suurt vahet polegi. Aga kui see tekib, läheb üksteise suunas tatipritsimiseks. SOOVITUS #1 - piira suhtlust, hoia eksiga suhtlemiseks lahti ainult üks kanal ja selline, mille kaudu on kõige ebamugavam suhelda, sedasi väheneb suhtlus iseenesest, sest meist saab mugavus võitu ja me ei viitsigi. Toon näite: eemalda eks FB sõprade hulgast ja pane talle blokeering peale (see ei ole pahatahtlik, vaid hoiab su vaimset heaolu). Kui messengeri kaudu ei ole võimalik teil omavahel suhelda, siis väheneb OLULISELT ka tatipritsimine. Eemalda ta ka skaibist. Ja jäta ainult võimalus suhelda telefoni teel. Usu, telefoniga helistamine on tänapäeval kõige ebamugavam viis kiireks suhtlemiseks ja ausalt öelda, kumbki te ei taha kuulda üksteise häält.

Kui teil on suhted lootusetult sassis, üks sõimab teist ja teine laimab esimest ja kui sa jätad sealjuures lahti KÕIK suhtluskanalid, siis oled tegelikult 100% ise süüdi, kui saad aina haiget ja haiget. MÕTLE ENDA PEALE!

Kui sul on lapsed, kelle külakorda tuleb hakata majandama ja selleks eksiga suhelda, siis täiesti piisab, kui te suhtlete SMS-i teel või kui saate, siis helistate. Ja siit tuleb ka REEGEL - see tuleb eksiga kokku leppida, et SMS on ainult selleks, et leppida kokku, millal/kus toimub n-ö lastevahetus. Kui seal läheb õiendamiseks, siis SOOVITUS #2 - palu sõpra, et ta kirjutaks sinu eest. Palu, et ta ei laskuks samale tasemele, mis sealt teiselt poolt tuleb ja et ta jääks teema juurde, palu, et ta ignoreeriks kõike ja paneks sõna otseses mõttes tuima, ei reageeriks vastu. Kui teil läheb laste pärast sõjaks ja tekib lootusetuse tunne, siis siin ei aita tavaliselt keegi muu kui lastekaitse, jurist jne, sest olukorras, kus teid pimestab viha, teete te ainult lolle otsuseid ning laste peale enam ei mõtle. See kehtib mõlema kohta - nii sinu kui ka eksi kohta. Sest lapsed armastavad mõlemat vanemat - see on neile sisse kodeeritud. Teievaheline sõda mõjutab neid väga oluliselt, see mõjutab nende ELU, HEAOLU ja TURVATUNNET. Teievaheline sõda tuleb ringiga ka teile tagasi, kui te ühel hetkel te märkate muutusi nende käitumises, olekus ja tujus, mis nõuavad tõsist tegelemist, ja kui olete kogu aeg sõda pidanud, ei ole teist kummastki neile enam adekvaatset ega õiget tuge.

Sul võib tekkida küsimus, et miks on tihe suhtlus eksiga ikkagi halb? Me saame ju hästi läbi, võid mõelda. See ei tee mulle midagi, arvad. Teeb ikka küll! Meie emotsioonid aktiveeruvad piltide peale, mida aju meile toodab. Ja eksiga on seotud palju pilte - olgu häid või halbu, aga need kõik on tunnete triggerid, käivitajad. Mida vähem sa suhtled, seda KERGEM sul on. Alguses natuke, pärast rohkem. Kui vähesest suhtlusest kujuneb pikapeale harjumus, siis annad oma ajule võimaluse tekitatada ähmastuma hakkavate eksiga seotud piltide asemele uusi pilte, mis ei ole enam üldse seotud eksiga, vaid sinu uue eluga.


Foto © skeeze, Pixabay

Kommentaarid