Valmistu lastele rääkima


Üldiselt on nii, et esimese hooga ei plaanita sellest lastele kohe rääkida, vaid selleks varutakse aega, rasket jutuajamist lükatakse edasi. Eelkõige on oluline veidi mõelda, KUIDAS seda lastele rääkida. Kaalu ka võimalust minna spetsiaalse nõustaja vastuvõtule, kes aitab lastele teavitamise mõtteid suunata. Mina ei kahetse, sest sealt sai häid nippe. Üks selline koht on Eesti Lastefond (elf.ee). Pole vahet, kui suured või väiksed on lapsed, oma tarkusest võib jääda pisut vajaka. 

Kui sul on suured lapsed, siis soovitus on neile kõik kohe ära rääkida, sest nemad tunnetavad eriti teravalt, et midagi tõsist on lahti. Lastele ei maksa ajada mingit umbluud - mida ausam oled, seda kergem on sul neile ka toeks olla, sest see teade tõmbab neil vaiba alt. Ja sama kauaks, kui sult endalt.

Mõtle korraks selle peale - kui sa oleksid laps, kelle vanemad tahavad lahutada, siis kuidas sinu vanemad võiksid sulle seda öelda? Iseenda ette kujutamine samasse olukorda, kus on praegu sinu lapsed, annab teinekord head suunad kätte.

Kuidas valmistuda lastele rääkima? Istuge soon-to-be eksiga maha ja kirjutage üles, mida sa plaanite lastele rääkida. Pidage silmas, et teil pole vaja tervet järgneva elu plaani lastele ära rääkida, vaid selle rääkimise peamine point on anda lastele teada, et te lähete lahku ja miks. Nad küsivad seda kohe. Kõige olulisem on, et te oskaksite sellele miksile vastata. Isegi kui teil omal pole see asi veel päris selge, siis midagi peate lastele suutma pakkuda. "Me ei armasta enam teineteist", "Issi/emme armastab teist naist/meest" on võimalikud variandid. Mitte mingil juhul ei tohi hakata laste ees rääkima, et "issi/emme on ilge värdjas või bitch, vaadake ise, miuke rõve tegelane ta on...". Terves selles protsessis tuleb lastele kindlasti märku anda, et isegi kui te enam mehe ja naisena koos ei saa, siis lapsevanemana aktsepteerite ja võimalusel ka hindate teist edasi. Rääkimise ajaks peaks teil olema enam-vähem selge ka see, kelle juurde lapsed põhiliselt jäävad või kuidas see külakord kujuneb. Kui see pole detailideni selge, siis öelge lastele, et te arutate seda veel ja küsite kindlasti ka nende arvamust. Siinse jutu eeldus on, et te ei lähe laste pärast kohtusse piike murdma. Kui lähete, siis aitab teid jurist.

Kui rääkimise hetk on käes... Rääkimise ajaks lülitage välja oma mobiiltelefonid ja kutsuge lapsed kokku. Rääkige lahutusest kindlasti KOOS elukaaslasega. Leppige kokku, kes põhiliselt räägib ja mida. Lastele rääkimine on raske. Ent kui põhiline on räägitud, siis on kergem juba nende küsimustele vastata. Ja neid tuleb. Niisamuti ka palju pisaraid. Siis tuleb olla neile toeks, hoida neid kaisus, rahustada võimalusel nii palju, kui saate. 

Ole ka valmis, et isegi kui sul on "plaan", ei lähe lastele rääkimine kunagi plaani järgi. Paljud lapsed raalivad selle ise välja... ning siis valmistu rääkima eksprompt ja ilma ettevalmistuseta. Lapsi ei tohi lollitada ega neile mingit jura ajada. See on põhiline.

Kommentaarid