Mida teha süü, viha, häbi ja kurbusega?

Alustame sellest, et kõik tunded on head - ka need, mille tõttu on sul paha olla. Head selles mõttes, et need näitavad, kui normaalne inimene sa oled. Lahutuse järel saad sa näha, kui suur on su tunnete spekter ja diapasoon. Mõne tunde ulatus võib tulla sulle täieliku üllatusena - sa poleks arvanudki, et võid mõnda neist tunda sellise intensiivsusega. Kohati on tunded nii tugevad, et teevad kehale füüsiliselt haiget. Sellised on viha, kurbus, meeleheide, ängistus ja häbi ehk siis, mida tavatsetakse nimetada halbadeks tunneteks. Aga ükski tunne ei ole halb. Halb on see, kui me ei tegele oma tunnetega, mis pikalt kestes võivad kehale haiget lõpuks teha.

Tunnete ulatus ongi üks asi, mis iseloomustab lahutusest saadavat traumat. Sa tunned viha, mis on hästi suur, kurbust, mis ei taha lõppeda, meeleheidet ja ängi, mis lausa valutab rinnus. Ent samamoodi võid sa ühel hetkel tunda ka suurt rõõmu, sellist eufoorilist, tohutut meeleliigutust, mis pole võrreldavgi sinu tavalise pisarapoetamisega, vaid nutad meeleliigutusest nii, nagu ei kunagi varem. Sellised "normaalsest" hälbivad skaalad on lahutusjärgsel perioodil aga enam kui normaalsed.

Paar praktilist nippi, kuidas suure raske tundega toime tulla
Kui sa mitte kui midagi ei tunne või väidad, et ei tunne, siis tegeled võibolla tunnete vägisi mahasurumisega, mis võib ühel hetkel kurjasti kätte maksta - keha jääb haigeks, tekib depressioon. Ära tee seda. Ära suru tunnet maha, ära aja teda minema. Kui tunne tuleb ja valdab kogu su keha, siis tunne see tunne läbi, anna tundele nimi - see on kõige lihtsam viis raskest tundest vabanemiseks. Ütled talle, "ahah, sina oledki siis meeleheide, tere tulemast!" Kui siis ka see tunne ei möödu, siis tee üks hingamisharjutus. Anna enne tundele nimi, hinga sügavalt nina kaudu sisse ja väljahingates suuna see tunne tugevalt allapoole naba, nagu hingaksid alt otsast selle välja. Tee nii vähemalt 10 korda. See vabastab keha.

Proovi kindlasti ka seda harjutust SIIN.




Kommentaarid